Emotional Freedom Techniques

De beknopte versie:

De langere versie:

Emotional Freedom Techniques is een effectieve methode om negatieve emoties te neutraliseren. EFT helpt je jouw emotionele bagage voorgoed op te lossen, zodat er weer ruimte ontstaat voor geluk, rust, inspiratie en positieve energie. Met EFT bevrijd je jezelf van belemmerende patronen. Het is een veilige methode waarmee je op een aangename en eenvoudige wijze een positief resultaat kunt behalen. Een effectieve manier om je emoties te verwerken zonder eindeloos erover te moeten praten of laat staan de emoties te begrijpen. Praten is leuk maar lost helaas niet altijd alles op. 

Het doel van EFT is; om overbodige, niet nodige, beperkende negatieve emoties en gevoelens op te lossen, zodat ze je niet meer hinderen.

Bij EFT maak je gebruik van specifieke herinneringen waaraan een ongewenst negatieve emotie gekoppeld is. Tijdens de behandeling wordt cognitieve therapie gecombineerd met acupressuur, wat het tot een krachtige interventie maakt. Door middel van focus en de juiste woorden maak je verbinding met de herinnering zodat je die in het hier en nu weer kunt voelen. Vervolgens neutraliseer je deze negatieve emotie met behulp van acupressuur (dat is zonder naalden): je beklopt een aantal punten op je gezicht, lichaam en handen waardoor de spanning afneemt.

De bijbehorende emotie wordt hierdoor geneutraliseerd, negatieve emoties en fysieke klachten kunnen vervolgens verminderen en zelfs verdwijnen. De herinnering aan de vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de daaraan gekoppelde emotie. Op deze manier pak je effectief stress en stress gerelateerde klachten aan.

Meestal is niet zo zeer een gebeurtenis het probleem, maar wel de emoties die je eraan vast hebt geplakt. Deze kunnen mentale en vaak ook lichamelijke klachten veroorzaken.

Aangezien het onderbewuste ongeveer 85% deel uitmaakt van je gedrag en het bewuste 15%, dan kun je je voorstellen waar een probleem vaak ontstaat. In de 'westerse' psychotherapie is het helaas zo dat de behandeling zich bijna altijd richt op die 15%, waardoor verbetering vaak zeer langzaam gaat of zelfs uitblijft.

Het unieke van EFT is dat er direct veranderingen plaatsvinden in het onderbewuste, waardoor je snel resultaat boekt en dus ook anders gaat denken.

Hier volgt een beknopte uitleg over het werkingsmechanisme. In elke situatie die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, reageert je lichaam met een vecht-, vlucht- of verstar reactie. Deze reacties zijn mogelijke stressresponsen die iedereen kent en herkent. De volgende symptomen kun je in allerlei combinaties en gradaties ervaren: hartkloppingen, snelle ademhaling, droge mond, trillen, tunnelvisie, misselijkheid, naar gevoel in je buik, "aan de grond genageld staan", "verlamd van schrik" etc. Dit zijn volkomen normale fysiologische reacties om je lichaam in staat te stellen te vechten of te vluchten. Ook de "verstar reactie" is in de evolutie ontstaan om de kans op het overleven te vergroten. Vaak blijf je last houden van stress, in het hier en nu word je "getriggerd" doordat iets dat jou bewust, maar meestal onbewust, heeft herinnerd aan wat er in het verleden is gebeurd. Daardoor maakt jouw lichaam weer de "bijbehorende" stress aan die zich uit in de symptomen die hierboven beschreven staan, maar het kunnen ook andere lichamelijk klachten en symptomen zijn. Chronische stress(situaties) kunnen uiteindelijk ook leiden tot allerlei ziekten. Dit maakt het zo belangrijk om zoveel mogelijk stress aan te pakken met EFT. Deze manier van werken is daarin bijzonder succesvol en verbazingwekkend effectief.

Kortom: niet anders voelen door anders te denken maar anders gaan denken door je anders te voelen...denk daar maar eens over na...