Emotional Freedom Techniques


Emotional Freedom Techniques (EFT) is een techniek om negatieve emoties en beperkende overtuigingen aan te pakken. EFT op zichzelf is geen therapie, maar een methodiek die gemakkelijk als zelfhulpmiddel is toe te passen en in handen van een bekwame therapeut de heftigste trauma's en stress gerelateerde problemen succesvol kan oplossen. Veel zelfhulpmiddelen en therapie├źn richten zich op gedrag, positief denken en/of inzicht krijgen. EFT richt zich op het direct oplossen van negatieve emoties (stress) die aan het probleem ten grondslag liggen. Goed toegepast ontstaat er een permanente ontkoppeling van de trigger en de geconditioneerde stressrespons. In gewoon Nederlands gezegd, zorgt EFT ervoor dat stressvolle gebeurtenissen uit het verleden geen negatieve invloed meer hebben op je beleving en gedrag in het hier en nu. Je 'gewone' emotionele respons blijft behouden maar overbodige, veel te heftige en onnodige reactie blijft uit. Inzicht krijgen in je probleem is bij EFT geen doel op zich, maar wel een duidelijk bijkomend resultaat. Echter snappen 'hoe het komt' en waar je probleem en gedrag zijn ontstaan, lost het nog niet op. Hier gaat EFT verder. Als je de koppeling weghaalt, die is ontstaan tussen wat je hebt meegemaakt en de stress die daardoor (automatisch) aangaat wanneer je er bewust of onbewust mee wordt geconfronteerd, ontstaat er ruimte voor een andere beleving en nieuw gedrag. Met EFT kun je er zelf voor zorgen dat je emotioneel vrij bent, waardoor oude stress geen onnodige vat meer op je heef

Kortom, EFT helpt om de onnodige, overbodige en negatieve emotionele reactie op te lossen, zodat je in het hier en nu kunt reageren op wat er is, in plaats van dat je onwillekeurig wordt meegesleept door emoties vanuit eerdere ervaringen die het erger maken. Als je boos bent, ben je boos, als je verdrietig bent, ben je verdrietig maar er is geen verbinding meer met alle eerdere vergelijkbare situaties en emoties, waardoor je huidige reactie erger, groter of heftiger is dan nodig. Je ruimt als het ware je emotionele voorraadkastje op, zodat je 'gewoon' om kunt gaan met wat er op dit moment speelt. En dat werkt heel bevrijdend. 

Met EFT kan je een heel scala aan klachten behandelen maar de ervaring leert inmiddels dat ze uiteindelijk vaak dezelfde oorzaak hebben en dat is "ik ben niet goed genoeg" of een soortgelijke belemmerende overtuiging. Wat een zeer fijne bijkomstigheid is van EFT, is dat je er lichamelijk ook nog enorm van opknapt. Allerlei lichamelijke klachten verdwijnen doordat je het lichaam uit de stressreactie halen. Wat gunstig is voor je brein is gunstig voor je lijf. EFT kan je echt tot de kern brengen en zo problemen oplossen waar je met enkel praattherapie niet bij komt. Samen onderzoeken waar de kern zit en deze kern vervolgens aan te pakken met EFT, blijft elke keer weer wonderlijke resultaten geven.

Bron: Official EFT van A tot Z. Gabrielle Rutten & Gary Craig (2021) 
https://official-eft.nl/#boek