Blog

Op Instagram schrijf ik onder de naam @eftklopt over EFT en mijn praktijk.  

1  februari 2021

Mijn eerste bericht op dit nieuwe account op Instagram omdat mijn wens is meer mensen in contact te laten komen met deze effectieve therapie.

Elke dag zie ik mijn cliënten opknappen na behandeling met EFT. Niet eindeloos praten maar echt direct naar de kern.
Mijn missie is om een veilige plek te creëren waar persoonlijke groei en zelfliefde toenemen. Omdat ik geloof dat als je meer van jezelf gaat houden je veel beter kan liefhebben. Niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen.
En dat is toch in essentie wat we allemaal willen; liefhebben en geliefd worden!
En daarnaast geloof ik ook dat je het snelste tot de kern komt als je je veilig voelt en dat een fijne plek daarin erg belangrijk is. En die fijne ruimte heb ik gevonden bij Psychologiepraktijk de Meer. Een ruimte waarin aandacht is besteed aan de inrichting, de kleuren, de geur en de spullen die er staan. 

3 februari 2021

Ja EFT klopt voor mij. Je klopt niet alleen op punten op je lichaam en gezicht terwijl je terug gaat met je gedachten en vooral gevoel naar vervelende/traumatische momenten in je leven, maar EFT klopt voor mij omdat er zoveel mooie elementen en technieken in samenkomen.

Het dicht bij iemand mogen/kunnen zijn wanneer hij of zij traumatische gebeurtenissen herbeleeft is zo waardevol.
De aanraking door het bekloppen van de punten zorgt er mede voor dat iemand zich veilig voelt. Maar ook stemgebruik en de woorden die je zegt zijn ontzettend belangrijk om steeds meer te kunnen ontspannen.
En de kloptechniek zelf natuurlijk, de punten goed raken, reframes geven, affirmaties en weten wanneer je door moet kloppen of kan stoppen.
Alles bij elkaar maakt het voor mij elke dag weer een feest om mensen door de moeilijkste herinneringen van hun leven te begeleiden. Net zolang tot het enkel een herinnering is zonder daarbij nog iets te voelen van de pijn, boosheid, irritatie en verdriet.
Het mooiste blijft nog altijd de verbazing op de gezichten dat het echt werkt, en hoe!!

5 februari 2021

Elke maand hoor ik het wel eens. Deze herinnering was ik helemaal vergeten! Hoe kan het nou dat die ineens boven komt?
Ik vergelijk het wel eens met een kelder die vol staat met dozen. Zo vol dat de kelderdeur niet meer dicht kan. Eerst ruim je wat dozen op die het dichtgaan van de deur belemmeren. Je brein kiest vaak zelf welke er al eerste moet worden opgeruimd.
Tijdens het kloppen op de acupressuur punten vertragen de hersengolven waardoor je brein bij herinneringen komt die soms wat verder in de kelder staan. Je hebt ze goed weggemoffeld of ze hebben plaatsgevonden nog voor je 3e jaar bijvoorbeeld, zelfs tot in de buik komt wel eens voor.
Mensen die bij me komen vragen wel eens, stel dat ik niet op herinneringen kom? Dat is in al die jaren nog nooit voorgekomenen dat komt waarschijnlijk omdat je brein heel associatief wordt door het kloppen.
En zo ruim je altijd de juiste dozen op al stuur ik soms ook een beetje naar de meest pijnlijke dozen. Niet zo aardig van mij maar wel het meest effectief :-)
Wie wil er nou niet zo'n lekkere opgeruimde kelder?

10 februari 2021

Het reframen (herkaderen) van de betekenis die iemand aan de situatie geeft kan zo helend zijn.
Mensen zitten al jaren vast aan dat ene beeld en dat nare gevoel wat daar bij hoort. Als je deze herinnering dat tijdens het kloppen een andere betekenis kan geven, klopt ineens het beeld niet meer.
Het is net een schilderijtje waar je de lijst van vervangt waardoor het schilderijtje er ineens heel anders uit zien.
He hoor ik de mensen in mijn stoel dan zeggen, zo had ik het nog niet bekeken. 
En omdat je dit gelijktijdig met het kloppen op de acupressuurpunten doet, waardoor je de stressreactie afzet, blijft die nieuwe kijk ontzettend goed plakken.  
Mooi om mensen echt met een andere bril de kamer uit te zien lopen :)

11 februari 2021

Vandaag gebeurde het weer bij een aantal mensen in de stoel. Shaken en schudden met hun hele lijf. Elke keer ben ik weer onder de indruk hoe je met EFT zo'n ontlading bereikt. 
Tijdens een traumatische ervaring kan het maar zo zijn dat je lijf zo in shock is dat het bevriest. Als deze stilstaande beweging na de traumatische gebeurtenis niet wordt afgemaakt blijft het opgeslagen in je lijf.
Dieren weten dit en er zijn prachtige filmpjes over dat ze na de freeze reactie shaken, schokken en schudden met hun hele lijf om alles eruit te gooien zodat ze zonder trauma verder kunnen.
Wat ik vaak van mijn cliënten hoor is dat er juist tegen ze werd gezegd ga maar rustig zitten, niet zo trillen en dat soort teksten. Maar juist na een schokkende gebeurtenis is dat het beste wat je kan doen.
Ook voor kindjes als ze iets heel spannend vonden, lekker springen, stampen, dansen en gek doen helpt om te ontladen. Zo dragen ze het niet meer met zich mee. 
En EFT werkt prachtig om deze freeze reactie af te maken en je ziet daarna iemand echt ontspannen.
Word je toch blij van!

14 februari 2021

 

16 februari

Yes het is gelukt!
Onder EFTklopt.nl is nu ook mijn, in een geheel nieuw jasje gestoken, website te vinden!
Ik ben al heel wat jaartjes bezig onder de naam Los EFT maar werd nooit heel blij van deze naam.
EFTklopt klopt echt voor mij zoals ik al eerder schreef. En nu met de nieuwe website en dit Instagram account lijkt het net of ik mijn praktijk opnieuw open.
En zo voelt het ook echt want het afgelopen half jaar heb ik mee gedaan aan programma 365 dichtbij. Daarin heb ik mezelf opnieuw uitgevonden en beter gaan zien wat ik precies aan het doen ben en waarom.
Met veel dank aan het team van 365 voor het kloppende programma :)
Welkom om een kijkje te nemen op eftklopt.nl en hoor graag wat jullie er van vinden. 

20 februari


26 februari 2021

Sommige van jullie zullen deze metafoor vast kennen. De opgestapelde tafels. Op de grond staat een grote tafel met vele poten die staat voor de eerste 7 jaar van je leven en de tijd in de buik van je moeder.

Onder die tafel zitten vele pootjes die allemaal staan voor specifieke gebeurtenissen die in deze 7 jaar hebben plaatsgevonden.

Op het tafelblad staat jouw kernovertuiging geschreven die beïnvloed is door al deze gebeurtenissen.

Dit is de manier waarop jij de wereld ziet en vaak is dat, hoe onze ouders ook hun best deden, ik ben niet goed genoeg of iets soortgelijks. Of de wereld is geen veilige plek.

Op die grote tafel bouwen we nieuwe tafels. En daarop weer nieuwe tafels. En je kan je voorstellen dat die steeds beïnvloed worden door die grote eerste tafel met op het tafelblad jouw kijk naar de wereld.

Dat is denk ik ook de rede dat EFT zo goed werkt want als je tafelpoten van die eerste tafel kan omzagen waardoor de tafel gaat wankelen en uiteindelijk omvalt valt die hele berg om en daarmee je overtuiging ik ben niet goed genoeg.

Het is altijd weer mooi om tijdens de sessies te zien dat deze eerste tafel steeds meer gaat wankelen.

Dit komt omdat je vaak begint bij een tafel in het hier en nu en daar een pootje van pakt (een specifieke gebeurtenis waarin iemand voelde ik ben niet goed genoeg) en dan vanuit daar langzaam afzakt op weg naar die eerste tafel.

Steeds neutraliseer je met EFT weer een situatie waarin iemand heel duidelijk voelde ik ben niet goed genoeg. Op een gegeven moment klopt die overtuiging dan gewoon niet meer omdat je het niet meer kan voelen.

En hoe meer je gaat voelen ik ben oké zullen je keuzes daar ook naar zijn. Bijvoorbeeld in het contact met anderen.

Er ontstaat meer zelfliefde en ik geloof oprecht dat als je dit voelt, je de mensen die dicht bij je staan beter kan liefhebben omdat het zonder angst is maar uit liefde voor hen.

Niet de angst van ik zeg dit of doe dat anders vinden ze me niet goed genoeg maar vanuit het vertrouwen en gevoel ik ben oké. Zo kan je echt luisteren naar de ander en daarin kiezen hoe je reageert. Kiezen uit liefde ipv uit angst :)

5 maart 2021

Soms trek je een lange tijd mensen aan met een soortgelijk thema. Nu is het natuurlijk best logisch dat als je trauma's behandelt er dan ook veel over de dood voorbij komt.
Maar het was opvallend hoeveel mensen er een tijd lang bij me kwamen met overleden ouders. En dan voornamelijk ouders die op een nare manier aan hun eind gekomen waren.

Wat daarin opviel was dat, hoe lang het ook was geleden dat een of allebei hun ouders waren overleden niet aan rouwen toegekomen waren.
Steeds stond de manier waarop ze hun vader of moeder hadden aangetroffen, dat allerlaatste beeld dat ze van hen gezien hadden, nog in de weg.
Het is niet meer dan logisch dat dit verschrikkelijke beeld op je netvlies blijven plakken. Natuurlijk vervaagt het beeld ietsje omdat je er af en toe over vertelt, maar je moet een verhaal meer dan 1000x vertellen voordat de emotionele lading eraf is.
En daar zat gelijk het volgende horde want tja, na een tijdje verwacht je omgeving toch ook wel dat je draad weer een beetje oppakt. Terwijl dat beeld maar in jouw hoofd blijft plakken.
Wat zou ik toch graag nog veel meer mensen bereiken die hier mee rondlopen. Want wat had het leven er voor deze mensen anders uitgezien als ze dit beeld direct hadden aangepakt met bijvoorbeeld EFT.
De lading die erop zit is zo heftig dat je er het liefst nooit meer met je gevoel terug gaat naar dat moment. Maar als ik, soms met een omweg, toch vraag het te doen, alsof je er nu helemaal bent, door je eigen ogen kijkend, dan wordt het gevoel per rondje kloppen minder en minder.
En van wat er dan gebeurt krijg ik elke keer zelf ook weer tranen in mijn ogen.
Dan zeggen mensen in de stoel bijvoorbeeld ineens: "wow ik zie mijn vader zitten op een bankje en hij lacht naar me! Dat heb ik al in geen 8 jaar gezien! Ik zag altijd alleen maar dat laatste nare beeld als ik aan hem dacht".
Daar krijg je toch kippenvel van!
En pas dan start eigenlijk de periode van rouw. Daarin kun je trouwens een hoop doen met EFT om het enigszins te verzachten.